tiistai 7. elokuuta 2012

Ruokademoni

Lara on ollut siitä hieno pentu ettei ole koskaan tarvinnut miettiä syököhän se tarpeeksi. Lara kuuluu niin koiriin jotka ovat hyvinkin tietoisia ruoka-ajoistaan ja käyvät siitä kyllä ilmoittamassa.
Dogin ruokkiminen on pentuvaiheessa tarkkaa, ihan hyvin ja tasaisen kasvun kannalta. Kasvattajat onneksi antavat ruokintaohjeet pennuille ettei tätä asiaa yksin tarvitse miettiä, mutta kyllä Laran kanssa käytiin niitäkin hetkiä että sai epäillä ohjeita kun pentusella tuntui olevan kokoajan nälkä. Lara alkoi ruokaikaan (ja usein myös hyvissä ajoin) kitisemään ja vatimaan huomiota. Pahimmillaan neiti kävi punttiin kiinni tai yritti hyppäämällä näykkäistä reisistä. Nykyään meininki on onneksi toinen.

Lara syö Jahtia&vahtia, energiaa eli punaisessa pussissa olevaa ruokaa. Sitä ollaankin syöty pienestä pitäen mikä voi tuntua oudolle kun ruoka on todella tujua ja monet rodut syö penturuokaa vuoden ikäiseksikin, mutta dogeilla tämä on toinen juttu.

Lara saa ruuan kaksi kertaa päivässä, aamulla ja illalla. Molemmat annokset ovat noin 1l. (ohjeen mukaan tulisi olla 9dl mutta Laran ruoka historian takia saa tämän 1 dl enemmän)  Eli yksi 15 kg säkki kestää noin. 2 viikkoa. Yksi säkki taas maksaa jotain 25- 27€ välillä ja koska niitä menee noin. kaksi kuukaudessa ruoka maksaa noin 50€ ja vähän päälle. Ruuan hankimme agrimarketista mutta sitä saisi myös kennelrehua kuljettavista autoista.

Lara saa yleensä aamulla ruokaansa lohiöljyä noin. 1 rkl ja iltaisin pellavaöljyä noin 1rkl. Tähän oikeastaan syynä että ruokatuntuu maistuvan paremmin kun siinä on vähäm öljyä, ja aamuisin annan kalaöljyn koska luikin pahanhajuista hengitystä karkuun töihin aamuisin. Öljyä saa fiksussa pakkauksessa eläinkaupoista, mutta maksavat yleensä enemmän. Esim. Pellavaöljy 1ll maksaa lemmikkikaupassa 14.90 €. kun taas toimituskuluttomassa kennelrehurekassa 10 € sama määrä, tosin silloin öljy tulee "mansikkahillopurkissa" mikä on mahdollisimman epäkäytännällinen. Lohiöljyssä ero on mielestäni isompi mutta kun matikka pää ei toimi kilojen muuttamisesta litroiksi niin antaa olla..Mutta kun hankkii pari pumppupulloa ja suppilon niin pärjää hillopurkkienkin kanssa.

Jos Lara ei syö aamulla, ruoka jätetään kuppiin ja on tarjolla koko päivän (koska tuo koira on ruokademoni) Jos koira ei ole syönyt iltaan mennessä, uutta annosta ei anneta tai jos syökin illalla kupin tyhjäksi, toista ei saa. Tämä on toiminut meillä hyvin.

Joka päivä Lara saa ainakin yhden kalkkunankaulan/kanan koiven tai -kaulan. Ei kuivattua, vaan ihan raa-an suoraan pakkasesta. Esim. viikonloppuina saattaa saada useamman jos on oikein kiltti tyttö =) Ja kanan koivet ja kaulat nyt on niin pieniä että niitä kuuluukin antaa aseampi. Laralla on vuoden kestänyt syödä 30 kg broilerin siipiä ja kauloja. Hinnaksi on tullut 76 € eli noin 6.30 €/kk ja näitä olen työntänyt koiralle ihan hyvää tahtia. (tietty olemme reissaneet viikonloppuna milloin en ota moisia mukaan) Lara on tietty lisäksi saanut esim. hevosen luita, naudan rustoa tai muuta mukavaa, mutta nämä eivät ole kalliita rehurekan kautta. Nyt jätimme kanan pois ja aloin syöttää kalkkunan kauloja. Ihan siksi että ovat isompia ja eivät niin työläitä minulle. Pieneen pakkaseemme ei mahdu laatikollinen kokonaisena, vaan joudun irrottamaan kaulat toisistaan yksitellen..Joten miettikäpääs mitä on irttottaa 30 kg kanan kauloja/koipia toisistaan. Pyydän usein ystäviäni auttamaan lihan irttomis talkoisiin.

Kerran viikossa Lara saa sisäelimiä valmiissa pötköissä. Silloin yleensä lisään ruuan joukkoon Cartivet-jauhetta joka tekee hyvää nivelille. Annan kuitenkin hevosille tarkoitettua jauhessa jossa on D-vitamiinia enemmän kuin koirille tarkoitetussa joten en välttämättä edes anna jauhetta aina tai sitten annan vain pienen annoksen. Koirien cartivet-jauhe on silkkaa ryöstöä, hinta on karmean kova ja purkki törkeän pieni ja aine muuten samaa. Eli 300 g Cartivet jauhetta maksaa 69.90 kun hevosten sama aine maksaa 50 € 1 kg. Miettikääs sitä. Sisäelin pötkylä maksaa noin pari euroa, ja kun ostaa laatikollisen kerralla säästää, mutta en valitettavasti muista paljon yhdessä laatikossa on pötköjä ja mikä sen hinta on. Mutta nämä olen ostanut Barf liikkeestä.
Kerran erehdyin antamaan naudan mahaa ja olin pyörtyä hajuun. Lara taas oli onnesta soikea että mitä ihanaa haisevaa nam namia sitä saakaan.

Herkkupaloina käytän milloin mitäkin. Ongelmana on että olen koko vuoden pärjännyt kaikenmaailman näytepakkauksilla ja ihmiset ovat antaneet Laralle lahjaksi kaikenlaista, joten en ole vielä päättänyt mitä tiettyä antaisin. Kannan sydämet on ollut herkkua. Vaivaahan se näkee keittää ja pilkko sydämet ja hieman hankalia kun pitää ottaa pakkasesta sulamaan ja pitää syödä heti päivän/parin sisällä. Siksi näyttelyissä syödään usein broileri pyöryköitä ja kotona milloin mitäkin.

Barfausta olen kokeillut, mutta pakastin ei tue tätä harrastusta. Lisäksi Lara sai kana-kasvis mixiä alussa mikä veti kakan ihan valkoiseksi ja sitä ängettiin pahimmillaan 20 min. Mutta jotenkin tuntui että Laran maha muuttui paremmaksi kun siirryimme takaisin nappulaan eli oli siitä jotain hyötyäkin. Mujtta Lara sai sen annoksen päivisin mitä oltiin ohjeistettu, mutta koska lapsi jäi myös nälkäiseksi halusin lopettaa. Lara alkoi varastaa ruokaa pöydältä barffauksen aikaan ja tämä loppui heti kun nappulaan palattiin.

Näin meillä syödään  =)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti