sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Koiralla akne?

Olemme kovasti keskustelleet erään ystäväni kanssa koiriemme ihmeellisistä näppylöistä joita tulee kuonoon ja leukaan. Olen paljon asiaa googletellut, selaillut foorumeita ja mietiskellyt asiaa mutta nyt ajattelin kertoa oman konkreettisen kokemuksen.

Laralla on mielestäni oli ollut aina ihmeen vaalea kuono eli siinä ei ole ollut paljon tummaa pikmenttiä. Laran ensimmäisten juoksujen jälkeen (jotka tulivat noi  10-11 kk iässä) huomasin että Laran leuan alle jossa pikmenttiä oli vähiten alkoi ilmestyä hurja määrä isoja verestävä näppyjä, samoin muutamia nenän alle ja osa jopa silmän ympärille. Jos turvonneitä näppyjä puristi, niistä tuli verta ja hieman jonkinlaista valkoista mätää, samanlaista mitä tulee ihmistenkin finnejä puristaessa mutta ei yhtä paljon eikä räjähtämällä. Kaikista näpyistä ei tullut edes sitä mätää ja osa jäi vaan pieniksi. Laralle oli tulossa alle 2 viikon sisälle näyttelyt Tampereelle, joten ajattelin käyttää eläinlääkärillä näytillä kun koira oli niin hurjan näköinen ja mietin viitsiikö ollenkaan viedä kehään. Menimme lääkäriin, jossa näppyjä puristeltiin ihmeen vallassa. Eläinlääkäri ei osannu antaaa vastausta mitä ihmetä näpyt olivat, varsinkin kun niitä oli myös silmän ympärillä, vaan suositteli että tulisimme parin viikon päästä käymään koiran ihosaurauksiin erikoistuneella lääkärillä. Matkaan lääkäri hän määräsi kortisoli voidetta näppyihin ja antibiootit. Öööö, antibiootit kun ei tiedetty edes mistä on kyse?  Tästä olin hieman ihmeissäni, kun lääkäri oli sitä mieltä että tuskin se tulehdus on mutta jos vaan suljettasiin se pillereillä pois. En halunnut aloittaa antibiootteja Laralla, ihan siitä samasta syystä kun en itsekkään halua syödä antibiootteja muuten vaan tietämättä onko siitä mitään hyötyä. Eli oli olemassa mahdollisuus että antibiiotit eivät auta mutta emme voisi niiden takia osallistua olenkaan näyttelyihin karenssi ajan takia. (ja uskokaa pois, koirani terveys menee kaikkien maailman tapahtumien ja näyttelyiden edelle mutta tämä oli turhan hätäinen diaknoosi)

Asiaa mietittyäni ja otettuani puhelun Laran kasvattajalle, tulimme siihen tulokseen että juoksujen jälkeen olleet hormoonit olisivat todennöisemmin aiheuttaneet näpyt. Samaa mieltä oltiin internetissäja foorumilla, doggien omistajat kertoivat ettän näpyt tulevat ja menevät nuorilla koirilla, ja joskus niitä tulee vanhemmillekkin.
Päädyin antamaan pahoihin silmänäppyihin kortisolia voiteena iltaisin, Kasvattaja neuvoi antamaan muutaman kyytabletin ja kehoitto kuivaisin Laran kuonon aina kun oli juonut tai syönyt. Aamuisin ja iltaisin desinfioin vielä kuonon ettei jo aueneet näpyt tulehtuisi ja ärtyisi.
Yllätys oli suuri, kun näpyt kutistuivat ja kuivuivat muutamassa päivässä ja lopulta hävisivät kokonaan. Toinen yllätys oli että Laran leukaan alkoi näppyjen lähdettyä kehittyä uutta tummaa pikmenttiä paikkoihin missä sitä ei ole ennen ollutkaan. Huultenkin pikmentointi parani. Olin ällikältä lyöty. Kortisoli ei tietenkään ole sellainen lääke mitä annan mielelläni koiralle, tiedossa on varmasti miten tehokas lääke ja liikaa käytettynä myös tuhoisa.

Eläinlääkärille ilmoitin muutoksesta ja peruimme kalliin erikoislääkärin ajan, eipä ollut enää edes mitä käydä näyttämässä.

Mutta sitten tuli ne toiset juoksut. Huomasin että pikmentointi lähti taas karkuun leualta kun näppyjä alkoi ilmestyä samaan paikkaan. Koska olin tarkaillut tilannetta, aloin kuivaamaan Laran leukaa kuten aikaisemminkin ja desinfioin kerran päivässän. Tilanne ei yltynyt läheskään niin pahaksi kuin viimeksi vaan pysyi leuassa.

Nyt pari viikkoa sitten huomasin lakoissani pieniä veritappa jälkiä, sellaisia pyyhkäisy jälkiä kohdassa mihin Lara yleensä käy pyyhkimässä ja naamansa käytyään syömässä (Kyllä, Lara pyyhkii suunsa sänkyni reunaan ja petariin) ..ja peittooni. Nam. Samantien kävin kurkkaamassa likan lauan alle ja siellähän niitä isoja auenneita näppyjä taas oli. Eli taas kuivaamaan ja desinfioimaan. Ei tässä auta kuin odottaa että tyttö lopettaa murkuttamisen ja näpyt ehkävät vielä katoavat ikihyväksi.

Näistä näpyistä ei mielestäni kannata huolestua, niihin kannattaa suhtautua samallatavalla kuin teininä naamaan ponnahtaviin finneihin. Jos jollain on näistä omakohtaista kokemusta niin kuulisin niistä mielelläni!


 Jokainen kuvassa oleva pahkura todella on finni, ihon tulisi olla tumma eikä vaalea. Tässä tilanne pahana, eli finnin purkautuessa itsestään sen jopa haistoi.

2 kommenttia:

  1. Hei!
    Musta tuntuu että mun koiralla on sama. Oliko ne silmän ympärillä olevat näpyt luomissa sellasia pieniä rakkuloita? Ja rakkulat ei kutissut? Tää sattu niin kivasti pääsiäiselle niin ei päästä kuin päivystävälle eläinlääkärille.

    VastaaPoista
  2. Minulla vuoden vanha beagle, Kari, silläkin alaleuassa huulen alla patteja, joita eläinlääkäri diagnostisoi akneksi. Nyt pyyhitään erikoiskosteutetuilla lapuilla ja sitten voiteeksi Isadermia. Toivottavasti poika paranee. Kaikkea näillekin voi tulla!

    VastaaPoista